COVID-19

To γυμναστήριο Εν Σώματι έχει προσαρμόσει τη λειτουργία του λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα μέτρα ασφαλείας και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σχεδίασε και υλοποίησε, έναν νέο τρόπο άσκησης ευχάριστο και ασφαλή. Παρακάτω αναλύονται τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μετά την έναρξη λειτουργίας των γυμναστηρίων από τις 15/06/2020.

Οι Οδηγίες, οι Κανόνες Λειτουργίας και τα Επιπρόσθετα Μέτρα υγειονομικής ασφάλειας του γυμναστηρίου Εν Σώματι, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2 (COVID-19) είναι:

Α. ΧΩΡΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

1. Κατά την είσοδο σας στο χώρου του γυμναστηρίου, θα δείτε αναρτημένες σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγίες που αφορούν:
  • στους κανόνες αναπνευστικής υγιεινής
  • στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • στα συμβατά συμπτώματα για COVID-19 λοίμωξη
2. H επιτρεπόμενη, ταυτόχρονη παρουσία ατόμων σύμφωνα και ανάλογα με τα τετραγωνικά είναι έως τριάντα (30) αθλούμενοι όχι περισσότεροι του 50%.
3. Η είσοδος αθλουμένων πραγματοποιείται πάντα με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης.
4. Σε όλους του χώρους του γυμναστηρίου έχει γίνει ειδική πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού, όπως:
  • αλκοολούχο αντισηπτικό
  • χειρουργικές μάσκες
  • γάντια μιας χρήσης
5. Έχει γίνει τοποθέτηση κλειστών ποδοκίνητων κάδων σε εμφανή σημεία.
6. Η απόσταση ανάμεσα στα όργανα αερόβιας άσκησης (π.χ. ποδήλατα, air bikes, ski erg, κωπηλατικά κλπ.) είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
7. Στα ομαδικά προγράμματα και στος ομαδικές ασκήσεις αερόβιας γυμναστικής που εκτελούνται σε Τμήματα η απόσταση που θα τηρείται είναι τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.
8. Ο καθαρισμός /απολύμανση των οργάνων πραγματοποιείται με καθαριστικό/απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, μετά από κάθε χρήση.
9. Στους χώρους αναμονής δεν θα υπάρχουν περιττά αντικείμενα (πχ περιοδικά) και θα τηρούνται οι κανόνες της φυσικής απόστασης.
Λειτουργία των αποδυτηρίων
Στους χώρους των αποδυτηρίων, ο καθαρισμός και η απολύμανση τους γίνεται στο πλαίσιο των συνήθων διαδικασιών – βλ. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf
10. Περιορισμός εισόδου στο χώρο – μόνο για αθλούμενους και το ελάχιστο απαραίτητο λοιπό προσωπικό με ταυτόχρονη εφαρμογή της οδηγίας «…έως 4 άτομα ανά 20 τ.μ. και για τα επόμενα κάθε 10 τ.μ., ένα επιπλέον άτομο…» με προαιρετική χρήση μάσκας όλη τη διάρκεια της παραμονής τους. Προαιρετική η χρήση μάσκας και τήρηση φυσικής απόστασης καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής στον χώρο.
11. Υπάρχει αλκοολούχο αντισηπτικό (με αντλία) σε εμφανή σημεία στο χώρο των αποδυτηρίων.
12. Ανάμεσα στα καθίσματα παρεμβάλλεται ένα κενό κάθισμα όπου είναι εφικτό. Ο χώρος αερίζεται από τα ανοιχτά παράθυρα.
13. Σε ότι αφορά τη χρήση του κλιματισμού γίνεται εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας. Στο σύστημα εξαερισμού, έχει γίνει ρύθμιση για ροή αέρα από μέσα προς τα έξω χωρίς ανακύκλωση.
14. Ατομική χρήση ντους. Στα ατομικά ντους, μεταξύ δύο χρήσεων πραγματοποιείται καθαρισμός/απολύμανση της βρύσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους (βλ.https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf). Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρα πραγματοποιείται καλός αερισμός του χώρου με ανοικτά παράθυρα.
Συστήνεται η χρήση προσωπικών ειδών (πχ σαμπουάν) και η χρήση σαγιονάρας.
15. Το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια της εργασίας φορά στολή/ρόμπα εργασίας και γάντια μιας χρήσεως, τα οποία αλλάζει τακτικά. Μετά την αφαίρεση των γαντιών ακολουθεί υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για 20 δευτερόλεπτα) και, αφού τα χέρια στεγνώσουν καλά, να χρησιμοποιείται νέο ζευγάρι γαντιών.
Πρόσθετος εξοπλισμός ατομικής προστασίας, όπως μάσκα, προστατευτικά γυαλιά και αδιάβροχη ποδιά, μπορεί να χρειάζεται κατά την παρασκευή διαλυμάτων, ανάλογα με το καθαριστικό/απολυμαντικό που χρησιμοποιείται και τη διαδικασία καθαρισμού, για την προστασία του προσωπικού καθαριότητας, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος πιτσιλίσματος. Μετά την αφαίρεση τους τα μέσα ατομικής προστασίας απορρίπτονται σε κάδους απορριμμάτων με καπάκι και ακολουθεί υγιεινή των χεριών (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού για 20 δευτερόλεπτα).
Μετά τη χρήση των εγκαταστάσεων συστήνεται καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους – βλ. https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf .
Μετά τον καθαρισμό/απολύμανση τα αποδυτήρια κλείνουν και δεν χρησιμοποιούνται μέχρι τη επόμενη χρήση.
Χρήση της τουαλέτας με προδιαγραφές:
  • κλείσιμο της λεκάνης και στη συνέχεια ο συνήθης καταιωνισμός νερού
  • σύστημα αυτόματης απελευθέρωσης χλωρίου ταυτόχρονα με τον καταιωνισμό νερού
  • νιπτήρας με υγρό σαπούνι με αντλία
  • χειροπετσέτες
  • ποδοκίνητος κλειστός κάδος απορριμμάτων
  • τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας).
16. Συχνός καθαρισμός/απολύμανση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους.
17. Λειτουργία εγκαταστάσεων κλιματισμού σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».
18. Απαγόρευση χρήσης μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων.
19. Διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού.

Β. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

19. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
20. Εκπαίδευση, εξοικείωση και συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
21. Εκπαίδευση, εξοικείωση και σωστή εφαρμογή της αναπνευστικής υγιεινής.
22. Αποχή από την εργασία σε περίπτωση ασθένειας.
23. Άμεση απομάκρυνση από τα χώρο στην περίπτωση που παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια) συμβατά με COVID-19 λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης σε εργαζόμενο η επάνοδος στην εργασία θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (βλ. https://eody.gov.gr/odigies-gia-tin-exodo-apo-to-nosokomeio-kai-gia-ti-diakopi-ton-profylaxeon-enanti-metadosis-asthenon-me-covid-19-poy-nosileyontai-i-paramenoyn-gia-frontida-kat-oikon/
24. Άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου έχει γίνει πρόβλεψη για ανάθεση καθηκόντων με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.

Γ. ΑΘΛΟΥΜΕΝΟΙ

25. Χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου.
26. Μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο.
27. Χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής.
28. Εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης.
29. Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα).
30. Χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα).
31. Πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60 oC).
32. Αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (εγκύκλιος ΕΟΔΥ)).

Δ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

33. Εγκατάσταση απολυμαντή καθαριστή αέρα (airpurifier) AERTE Klean, ο οποίος δημιουργεί ένα υγιεινό και καθαρό περιβάλλον σε εσωτερικούς χώρους. Προσφέρει συνεχή προστασία από αλλεργίες, λοιμώξεις και ασθένειες που προκαλούνται από τους παθογόνους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Ιδιότητες του συστήματος AERTE Klean:

  • Απολυμαίνει και καθαρίζει το περιβάλλον του χώρου άθλησης.
  • Προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν άσθμα, κρύωμα, αλλεργίες και συχνά άλλες λοιμώξεις όπως γρίπη (Η1Ν1), MRSA, Norovirus, C.difficile κ.α.
  • Παρέχει συνεχή προστασία έναντι μετάδοσης αερομεταφερόμενων παθογόνων και μολυσματικών οργανισμών, όπως TB, Aspergillus, ιοί γρίπης κλπ.
  • Βοηθά στην εξαφάνιση βακτηρίων από τις επιφάνειες.
  • Μειώνει τα αλλεργιογόνα και τις δυσάρεστες οσμές.
  • Με 24ωρη δράση, o απολυμαντής καθαριστής Aerte Klean βελτιώνει την ποιότητα του αέρα.
  • Κατάλληλο για χρήση σε χώρους όπου παρευρίσκονται παιδιά, ηλικιωμένοι και κατοικίδια.

Δοκιμές αποτελεσματικότητας με το σύστημα AERTE Klean κατά βακτηρίων (όπως Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae) παρουσιάζουν μείωση του σχετικού αριθμού βιώσιμων μικροβίων στον αέρα μέχρι 99,9% (η οποία επιστημονικά ονομάζεται μείωση 3 log, ή με άλλα λόγια ο αριθμός των μικροβίων είναι 1000 φορές μικρότερος κατά τη χρήση της συσκευής καθαρισμού αέρα).

34. Χρήση συσκευής απολύμανσης οργάνων γυμναστικής και εξοπλισμού SANY AIR. Η συσκευή πραγματοποίει συνεχή ψεκασμό απολυμαντικού υγρού με τη μορφή νέφους. Η συσκευή απολύμανσης SANY AIR αποτελεί ένα άκρως καινοτόμο και αποτελεσματικό εργαλείο απολύμανσης. Χάρη στη δυνατότητα συνεχούς ψεκασμού, μπορεί να απολυμάνει ταυτόχρονα πολλές επιφάνειες με μεγάλη ταχύτητα.

*Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς επίσης και οι κανόνες λειτουργίας του γυμναστηρίου Εν Σώματι.

Ωράριο Λειτουργίας

Δευ 08:00-12:00 & 17:00-23:00
Τρι 08:00-12:00 & 17:00-23:00
Τετ 08:00-12:00 & 17:00-21:30
Πεμ 08:00-12:00 & 17:00-23:00
Παρ 08:00-12:00 & 17:00-21:30
Σαβ 08:00-12:00 & 19:00-21:00
Κυρ Κλειστά

Επικοινωνία

Εν Σώματι - Γυμναστήριο
Λ. Αλεξάνδρου 50
Τ.Κ. 68100, Αλεξανδρούπολη
Ελλάδα

Τηλέφωνο: 2551088188